Lajme nga bota


Lumi më i gjatë në Itali po përjeton thatësirën më të keqe në 70 vjet, çfarë do të thotë kjo?!.

Pjesë të historisë po rishfaqen nga lumi Po, të shpërfytyruara nga mungesa e ujit. Kur në fund të marsit të kaluar, fotografi amator Alessio Bonin filmoi me dronin e tij rrënojat e një anijeje mallrash të fundosur përballë Gualtieri (Reggio Emilia) gjatë Luftës së Dytë Botërore, rrjedha më e rëndësishme e ujit në Itali tashmë ishte dëmtuar seriozisht nga thatësira që goditi të gjithë luginën e Po.

Që atëherë, situata vetëm sa është përkeqësuar. Po ka arritur nivelet më të ulëta të 70 viteve të fundit dhe tani është në -3.7 metra në lidhje me nivelin e tij hidrometrik – ky është niveli i tij standard në kushte optimale, kur nuk ndikohet nga përmbytjet ose tufat – matur në lartësinë e Ponte della Becca (Pavia).

Për të frenuar pykën e kripur, ngritja e ujit të kripur nga deti në drejtim të brendësisë në territoret e deltës së Po, rrjedha e ujit të lumit në Pontelagoscuro, në zonën e Ferrarës, nuk duhet të jetë më pak se 450 metra kub për sekond, një vlerë e identifikuar si një prag i pranueshëm. Këto ditë, rreth solsticit të verës, është rreth 300 metra kub në sekondë, një e pesta e mesatares për këtë periudhë të vitit, madje edhe më pak se niveli më i ulët i mëparshëm i të gjitha kohërave, 320 metra në sekondë.

Uji i kripur i Adriatikut tani del mbi lumin e thatë dhe tashmë është zvarritur për 17 km përgjatë shtratit të lumit, duke djegur tokën që dikur ishte e punueshme dhe duke ndotur akuiferët me rezervat e tyre të ujit të ëmbël. Rreth lumit, toka është e thatë dhe e kripur dhe asgjë nuk rritet më.

Thatësira e madhe është për shkak të një dimri veçanërisht të thatë, të varfër me shira, mungesës së borës në Alpe (veçanërisht ato jugore, të cilat ushqejnë Po me shkrirjen e borës) dhe një pranverë të vonë me temperatura 4 °C më të larta krahasuar me mesataren sezonale. Lumi ka kaluar tashmë përmes tij në 2007, 2012 dhe 2017, dhe dy thatësira të tjera të jashtëzakonshme ndodhën në 2006 dhe 2003: frekuenca e këtyre ngjarjeve është sipas ekspertëve një pasojë e qartë e ndryshimeve klimatike.

“Shkretëtirëzimi po ha shtrirje më të gjata dhe më të thella të lumit dhe kjo ka pasoja shumë të rënda në të mbjellat, biodiversitetin dhe sektorin hidroelektrik, madje edhe në të ardhmen e afërt”, thuhet në një raport të WWF për situatën e Popullit.

E gjithë kjo ndodh “në një territor jashtëzakonisht të cenueshëm, të karakterizuar nga lumenj të reduktuar në kanale, pa ato breza bregore që janë të domosdoshme për të zbutur luhatjet më ekstreme”, vijon organizata, e cila ka propozuar një projekt për restaurimin e korridorit ekologjik të përfaqësuar nga shtrati i lumit Po dhe brezi natyror i rrethlundrimit. “Pyjet bregore dhe ligatinat periferike përbëjnë një sfungjer të vërtetë për lumin: ato priren të mbajnë ujin për të lejuar që ujërat nëntokësore të rimbushen gjatë përmbytjeve dhe më pas t’i çlirojnë ato në mënyrë progresive gjatë vitit, duke ndihmuar në reduktimin e pasojave të periudhave të thatësirës së rëndë. ».

Javët e fundit, mungesa e ujit ka prekur të gjithë veriun e Italisë, e cila për këtë arsye ka kërkuar një gjendje të jashtëzakonshme. Racionimi i ujit për përdorim civil është arritur tashmë në të paktën 125 komuna midis Bergamos dhe Piemonte, me furnizime me ujë që duhet të dorëzohen me cisterna. Lugina e Po-s është një nga pellgjet më të rëndësishme bujqësore në Europë. Nëse vazhdon të mos bjerë shi, të mbjella të tëra, duke filluar nga orizi në zonën e Vercellit, do të ikin dëm./ Scan Tv

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.