Lajme nga bota


Përshpejtohet rritja e nivelit të detit në Mbretërinë e Bashkuar

Niveli i detit po rritet shumë më shpejt në krahasim me një shekull më parë, sipas një hulumtimi të ‘Met Office’ për klimën dhe motin në Mbretërinë e Bashkuar. 

Konservatorët paralajmëruan se pranvera po vjen më herët dhe se jeta bimore dhe shtazore nuk po evoluon aq shpejt sa të përshtatet me ndryshimet klimatike, sipas mediave të huaja.

Raporti thekson gjithashtu mënyrat se si ndryshimi i klimës po ndikon në Mbretërinë e Bashkuar. ‘Met Office’ vlerësoi ngjarjet klimatike dhe motin për vitin 2021 duke përfshirë ngjarjet ekstreme si stuhia Arwen që shkaktoi përmbytje shkatërruese.

Top Albania Radio shkruan se niveli i detit është rritur me rreth 16.5 cm që nga viti 1990, por Zyra Metologjike tha se vazhdon të rritet. Tani ato po rriten me 3-5.2 mm në vit, që është më shumë se dyfishi i shkallës së rritjes në fillim të shekullit të kaluar.

Kjo po ekspozon më shumë pjesë të bregdetit ndaj stuhive dhe erërave të fuqishme, duke dëmtuar mjedisin dhe shtëpitë. Rreth 500,000 shtëpi janë në rrezik nga përmbytjet, sipas shkencëtarëve.

Ndërsa vija bregdetare ndryshon gjithmonë, ndryshimet klimatike dhe rritja e nivelit të detit po i theksojnë këto ndryshime.

Gjithashtu ndërsa klima e Mbretërisë së Bashkuar në vitin 2021 nuk ndryshonte nga standardet moderne, ajo është krahasuar me 30 vite më parë. Kjo për shkak se ndryshimi i klimës po ndryshon planetin, duke i bërë temperaturat më të larta.

Ndërkaq, vala rekord e të nxehtit që po godet Evropën nuk ka shenja tërheqjeje. Sipas parashikimeve, të paktën deri në fillim të javës së ardhshme do të duhet të luftojmë kundër efekteve të kësaj vape të jashtëzakonshme, e cila ka ngritur temperaturat në të gjithë vendin deri në 40 gradë.

Por, përveç ndjenjës së shqetësimit, çfarë ndodh me trupin tonë kur detyrohet të jetojë me temperatura kaq të larta për periudha të gjata?/ Top Channel


Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.