Lajme nga bota


Ferma më e madhe e erës në botë dhe në det të hapur është tashmë plotësisht funksionale!

Një strukturë e përshkruar nga firma daneze e energjisë Orsted si “ferma më e madhe e erës në det të hapur në botë” është tashmë plotësisht funksionale, me 165 turbinat e saj të vendosura për të ndihmuar energjinë mbi 1.4 milionë shtëpi në Mbretërinë e Bashkuar.

I ndodhur afërsisht 89 kilometra larg bregut të Yorkshire, Angli, shkalla e Hornsea 2 është e konsiderueshme.

Sipas Orsted, ai ka një kapacitet prej më shumë se 1.3 gigavat dhe shtrihet në një sipërfaqe prej 462 kilometrash katrorë më shumë se gjysma e madhësisë së qytetit të Nju Jorkut. Hornsea 2, shtoi ai, përdor turbinat Siemens Gamesa me tehe që matin 81 metra, ose më shumë se 265 këmbë.

“Një rrotullim i teheve të turbinës së erës mund të fuqizojë një shtëpi mesatare në Mbretërinë e Bashkuar për 24 orë,” thotë kompania. Ky është hapi i fundit përpara për projektin Hornsea 2, i cili gjeneroi fuqinë e tij të parë në dhjetor 2021.

Zhvillimi vjen pasi vendet evropiane përpiqen të heqin dorë nga karburantet fosile ruse, përfshirë gazin, pas pushtimit të Ukrainës nga Kremlini në shkurt.

“Ngjarjet aktuale globale theksojnë më shumë se kurrë rëndësinë e projekteve të rëndësishme të energjisë së rinovueshme si Hornsea 2, duke ndihmuar Mbretërinë e Bashkuar të rrisë sigurinë dhe qëndrueshmërinë e furnizimit të saj me energji dhe të ulë kostot për konsumatorët duke reduktuar varësinë nga lëndët djegëse të shtrenjta fosile,” tha Duncan Clark. kreu i rajonit të MB në Orsted.

Mbretëria e Bashkuar është shtëpia e një sektori të pjekur të erës në det të hapur që duket se do të zgjerohet në vitet e ardhshme, me autoritetet që synojnë deri në 50 GW kapacitet deri në vitin 2030.

Bashkimi Europian, nga i cili Britania e Madhe u largua në janar 2020, ka përcaktuar më parë një objektiv 300 GW për erën në det të hapur deri në mesin e këtij shekulli.

Përtej Atlantikut, SHBA-të kanë një rrugë të gjatë për të bërë për të arritur Europën. Fabrika e parë e erës në det të Amerikës, ferma e erës e Block Island 30 megavat, filloi operacionet komerciale vetëm në fund të 2016.

Megjithatë, ndryshimi po vjen dhe në nëntor 2021, terreni u prish në një projekt të quajtur “ferma e parë tregtare me erë në det të hapur” e Shteteve të Bashkuara./ SCAN

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.