Lajme nga bota


E ardhmja e Bujqësisë: Bletët Robotike dhe Fermat Vertikale

Veprimtaria vertikale në bujqësi, dritat artificiale dhe bimët e krijuara me inteligjencë artificiale, në vend që të shpërndahen në fusha natyrore, janë grumbulluar dendur në rraftet e mjediseve të mbyllura ku ndërhyrja njerëzore është minimale. Ky është në fakt edhe qëllimi kryesor. Por, pavarësisht premtimeve të larta për të sjellë prodhime të freskëta në tregjet lokale, këto sisteme nuk kanë ofruar ende një mënyrë që nga njëra anë të mos ndikojë tek klima dhe nga ana tjetër të ushqejë popullsinë në shkallë globale. A mund t'i shpëtojnë "bletët" robotike, një teknologji e zhurmshme e dalë nga trillimet shkencore, këto operacione të teknologjisë së lartë?

Ferma e parë vertikale komerciale në botë u hap në Singapor në vitin 2012. Më shumë biznese u shfaqën në vitet në vijim, me lojtarë të mëdhenj si Infarm dhe AeroFarms që siguruan qindra milionë fonde. Me ndihmën e sistemeve të qëndrueshme si hidroponika, si dhe inteligjencës artificiale për të monitoruar nga afër rritjen e bimëve dhe përdorimin e ujit, disa kompani dhe ekspertë pretendojnë se këto ferma të së ardhmes mund të trajtojnë pasigurinë ushqimore globale.

“Këto ferma "kanë potencialin të kontribuojnë në mënyrë domethënëse në dietat tona. Dhe kompanitë mund t'i vendosin ato pothuajse kudo." thotë Thomas Graham, i Universitetit Guelph në Ontario. 

Megjithatë, shpresat për të shtuar numrin e fermave vertikale janë zvogëluar gjatë vitit 2022. Inflacioni i fundit dhe rritja e çmimeve të energjisë në mbarë botën, të nxitura nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, e bënë të papërballueshme kërkesën pothuajse konstante për energji elektrike të këtyre fermave. Vjeshtën e kaluar, Infarm njoftoi se po pushonte nga puna më shumë se gjysmën e punonjësve të saj dhe AeroFarms së fundmi paraqiti falimentimin. Ndërkohë edhe sipërmarrjet e tjera të fermave vertikale po përballen me sfida financiare. Nuk ndihmon fakti që fermat vertikale aktualisht kanë një gamë të kufizuar ofertash duke qenë se shumica prej tyre rrisin vetëm zarzavate, sepse ato përdorin sasi të ulëta uji dhe janë relativisht të lehta për t'u kultivuar në ambiente të mbyllura nëpërmjet hidroponikës. 

Për të përballuar me të vërtetë pasigurinë ushqimore, fermat vertikale duhet të zgjerojnë ofertat e tyre. Rreth një e treta e të produkteve bujqësore që konsumojmë kërkojnë pjalmues të tilla si bletët dhe është e vështirë të kryhet puna në një fermë vertikale, sepse bletët e zbutura, një nga pjalmuesit më të njohur për kultivuesit komercialë, kanë vështirësi të lundrojnë nën dritën artificiale dhe pjalmimi fizik është jashtëzakonisht i gjatë dhe i shtrenjtë. Për të zgjidhur këtë problem, studiuesit kanë punuar në pjalmuesit robotikë për më shumë se një dekadë. Por, polenizues të tillë vetëm kohët e fundit po përdoren në universitete dhe biznese për qëllime tregtare.

BEE BOTS 

Bots nuk janë të reja për fermat. Që nga mesi i shekullit të 20-të, studiuesit kanë eksploruar mënyra për të automatizuar bujqësinë, duke përfshirë traktorët me drejtim të automatizuar. Nga vitet 1980 dhe 1990, inxhinierët kishin filluar të punonin me pajisje specifike për kryerjen e detyrave të ndryshme, si pjepri robotik dhe robotë që mbledhin domate. Kompanitë tani po zhvillojnë robotë autonomë për të korrur një shumëllojshmëri produktesh dhe disa pajisje mund të kryejnë gjithashtu detyra shtesë, duke përfshirë heqjen e barërave të këqija, spërkatjen e pesticideve dhe monitorimin e sëmundjeve. Inteligjenca artificiale ndihmon shumicën e këtyre mjeteve të organizojnë dhe përpunojnë informacionin nga sensorët e tyre në bord - shpesh kamera multispektrale, të cilat mund të zbulojnë ndryshimet në llojet e dritës së reflektuar nga bimët. Këto dallime japin të dhëna për shëndetin e një culture bujqësore, si pjekja e frutave ose shenjat e dëmtimit.

“Edhe pse shumica e kërkimeve mbi makinat bujqësore përqendrohen ende në robotët që mbledhin prodhime, më shumë ekipe tani po synojnë të automatizojnë edhe pllenimin”, thotë Mahla Nejati, një studiuese në Universitetin e Auckland në Zelandën e Re, e cila punon në robotikë të orientuar drejt bujqësisë dhe sistemet e Inteligjencës Artificiale. 

“Tani shkencëtarët dhe bizneset në mbarë botën po luftojnë me mënyrat më të mira për të hartuar dhe zbatuar pjalmuesit robotikë. Kjo nuk është një detyrë e thjeshtë”, thotë Yu Gu, një robotist në Universitetin e Virxhinias Perëndimore, i cili po zhvillon një makinë pjalmuese me gjashtë krahë të quajtur StickBug. 

Disa studiues e kanë kryer punën e tyre jashtë botës akademike, në treg. Siddharth Jadhav, i cili më parë ka studiuar aerodinamikën e dronëve në Universitetin Kombëtar të Singaporit, themeloi një kompani të quajtur Polybee në vitin 2019. Ai dhe kolegët e tij përshtatin mini dronët gjerësisht të disponueshëm për lloje të ndryshme të operacioneve bujqësore të brendshme, duke përfshirë fermat vertikale dhe serrat. Softweri, i fuqizuar nga inteligjenca artificiale, i Polybee udhëzon dronët e pajisur me sensorë kamerash me ngjyra që matin tiparet kryesore për kultivuesit që të fluturojnë pranë bimëve. Pastaj dronët shqetësojnë me kujdes ajrin rreth tyre për të lëkundur lulet kur kushtet brenda serrave (si temperatura dhe lagështia) janë optimale për pllenim, thotë Jadhav. Ky aktivitet shkund polenin nga lulja dhe nis proçesin e fekondimit.

Polybee aktualisht shet sistemin e saj të pjalmimit në serrat komerciale të domates në Australi. (Krahasuar me shumë kultura të tjera ushqimore, pllenimi i domates është relativisht i thjeshtë, sepse lulet e bimëve kanë pjesë mashkullore dhe femërore.) Ekipi ka kryer gjithashtu prova me kompani bujqësore vertikale të brendshme, thotë Jadhav, megjithëse "ne nuk kemi ende shumë ferma vertikale komerciale që rritin kultura frutash në shkallë të gjerë".

Një kompani me bazë në Izrael e quajtur Arugga shet gjithashtu Bee Bots për serrat e domates. Roboti i tij rrotullues tokësor, i quajtur Polly, lëviz midis rreshtave të bimëve dhe kryen pulsime ajri për të nxitur pllenim. Proçesi është kryesisht autonom. Megjithatë, tani për tani, operatorët njerëzorë duhet të lëvizin Polly midis rreshtave duke përdorur një tabletë. 

Nëse pjalmuesit robotikë janë efektivë për fermat vertikale, ata mund të ofrojnë përparësi të shumta. Së pari, ato mund të zvogëlojnë infeksionet midis bimëve, sepse bletët mund të përhapin sëmundje që shkaktojnë dëme të mëdha në ferma. Për më shumë se dy dekada, shkencëtarët anembanë botës janë shprehur se grerëzat mund të përhapin viruse te domatet e pa infektuara më parë që mund t'i bëjnë ato të patregëtueshme. Bletët e zhvilluara komercialisht të vendosura në serra gjithashtu mund të rrëshqasin jashtë dhe të infektojnë bletët e egra aty pranë, të cilat tashmë po përjetojnë një rënie të shpejtë, gjë e cila lidhet kryesisht me faktorë të tillë si ndryshimi i klimës, urbanizimi dhe përdorimi i pesticideve. Sipas Nejatit, robotët performojnë më mire kur lëvizin në ambiente të mbyllura e të strukturuara duke shmangur motin dhe temperaturat e paparashikueshme.

Edhe nëse pjalmuesit robotikë i shpëtojnë fermat vertikale nga vjetërsimi, nuk ka gjasa që çdo lloj bujqësie e brendshme të mund të zëvendësojë tërësisht fushat ku njerëzit janë mbështetur për mijëvjeçarë. Por mendohet që fermat vertikale mund të plotësojnë mungesat nga të korrat në natyrë pa zënë shumë hapësirë. Për shembull, ato mund të ndërtohen në copa toke të braktisura. "Kjo është një mënyrë plotësuese për të bërë gjërat," thotë Graham. “Ne duhet të rimendojmë bujqësinë përballë ndryshimeve klimatike dhe rritjes së popullsisë, por fermat vertikale nuk duhet të shihen si konkurruese sepse nuk janë”/Molly Glick


Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.