Lajme nga bota


Si dronët po ndryshojnë vajin e palmës?

Ndërsa mjegulla mbuloi hapësirat e mëdha të Azisë Juglindore muajin e kaluar, punonjësit e Genting Plantations Bhd. në Xhakartë filluan të hetonin mbi origjinën e tymit të rrëmbyeshëm më shumë se një mijë kilometra larg. Fotografitë e mbledhura nga dronët që fluturonin 400 metra mbi palmat e Genting ndihmuan kompaninë të lokalizojë zjarret në zona të largëta dhe të paarritshme. Droni është shndërruar kështu në një nga motorët e teknologjisë që po katapulton vajin e palmës në një stad tjetër duke bërë kalimin nga krahu i punës njerëzore tek tregu më dinamik i avionëve tregtar pa pilot.

Duke qenë se plantacionet e vajit të palmës kanë një madhësi prej 22.3 milion hektarë vetën në Malajzi dhe Indonezi, gati madhësia e tërë Mbretërisë së Bashkuar, kjo industri përfaqëson një tokë ‘pjellore’ për shitjen e dronëve.

Shitjet e dronëve në mbarë botën për bizneset bujqësore mund të arrijnë në 8 miliardë dollarë deri në vitin 2026, sipas Selbyville, Raporti i Studimit të Tregut me qendër në Delaware LLC.

Përveç dallimit të zjarreve, dronët janë të aftë të mbledhin të dhëna që mund të përdoren për të vendosur nëse kulturat bujqësore kanë ujë dhe lëndë ushqyese mjaftueshëm, dhe madje edhe për të gjetur rrjedhje në sistemet e ujitjes. Kjo i bën ata, një avantazh për rritjen e industrisë së vajit të palmës.

Një dron i vetëm mund të kapë imazhet e rreth 2.500 hektarëve në ditë, ndërsa një njeri mund të mbulojë vetëm 5 hektarë, tha William Tao, shefi operativ në Insight Robotics Ltd., me bazë në Hong Kong, i cili ofron shërbime për dronë.

Kërkesa në rritje për mjete ajrore pa pilot mund të pasqyrojë nevojën për të përmirësuar efikasitetin si rezultat i çmimeve më të ulëta të vajit të palmës së papërpunuar. Teknologji të tjera janë gjithashtu të gatshme për të përshpejtuar modernizimin e industrisë së këtij lloj vaji.

Ekziston një “potencial i madh” që sektori të miratojë teknologji të reja, veçanërisht për të ndihmuar korrjen dhe mirëmbajtjen e fushave, pasi puna dhe toka po bëhen gjithnjë e më të pakta e të rralla. 

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.