Lajme nga bota


Organizata Botërore e Shëndetit – Ndryshimi i klimës po dëmton shëndetin e njeriut

Ndryshimi i klimës po dëmton shëndetin e njeriut pasi më shumë njerëz vuajnë nga stresi i të nxehtit, moti ekstrem dhe sëmundjet e shkaktuara nga mushkonja, përfshirë malarinë, tha Organizata Botërore e Shëndetit.

Agjensia e SHBA-së në një raport të lëshuar një ditë pasi filloi një samit klimatik në Madrid, u kërkoi qeverive të përmbushnin objektiva ambiciozë për të zvogëluar emetimet e karbonit në bllokimin e nxehtësisë duke thënë se mund të shpëtojë një milion jetë në vit.

“Shëndeti po paguan çmimin e krizës klimatike. Pse? Për shkak se mushkëritë, truri jonë, sistemi ynë kardiovaskular vuan shumë nga shkaqet e ndryshimit të klimës të cilat janë duke u mbivendosur shumë me shkaqet e ndotjes së ajrit, “tha Maria Neira, Drejtore e Departamentit të Mjedisit, Ndryshimeve Klimatike dhe Shëndetit të OBSH-së

Megjithatë, më pak se 1% e financimit ndërkombëtar për veprimet klimatike shkon në sektorin e shëndetësisë, tha ajo, duke e cilësuar atë “absolutisht të egër”.

Temperaturat globale mund të rriten ndjeshëm këtë shekull me pasoja “të gjera dhe shkatërruese” pasi emetimet e gazit arritën nivelet rekord vitin e kaluar, paralajmëruan ekspertët ndërkombëtarë të klimës javën e kaluar.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.