Lajme nga bota


Për herë të parë, axhenda 2020 e ekonomisë më të madhe të Europës kryesohet nga ‘ndryshimet klimatike’

Lista e gjatë dhe në rritje e qëllimeve të pazgjidhura të klimës në Gjermani janë ndër prioritetet kryesore në axhendën e qeverisë këtë vit dhe kërcënojnë të dëmtojnë trashëgiminë e Kancelares Angela Merkel nëse lihen të paplotësuara.

Në një fjalim të Vitit të Ri, Merkel tha se ajo e di se ka ende mangësi në politikat e koalicionit të saj që synojnë të zvogëlojnë rrënjësisht gazrat serë të emetuar nga ekonomia më e madhe e Evropës. Paketa e kritikuar e klimës, e cila u zotua të largohej nga qymyri ndërsa shpejtonte adoptimin e automjeteve elektrike, shkaktoi shqetësimin e industrisë për konkurrencën dhe kritikat nga ambientalistët që donin të shkonin edhe më tej.

Lista e detyrave që përballet me të ashtuquajturën “Kancelare e Klimës” të Gjermanisë në vitin 2020 përfshin korrigjimin e stimujve të tregut, duke lehtësuar rritjen e çmimeve të energjisë për konsumatorët dhe kthimin e ‘autostradës së gjelbër’ të transmetimit të energjisë në Gjermani. Në mënyrë që të zgjasë rënien e dukshme të vitit të kaluar në emetimet e dioksidit të karbonit, parlamenti do të përfundojë punën e tij nga 13 janari kur të rikthehet në Berlin.

Plani:

-Plani i Gjermanisë për të furnizuar 65% të energjisë së tij përmes erës në det deri në vitin 2030 u bllokua vitin e kaluar pasi ndërtimet e reja të turbinave u futën në politikën lokale. Projekte të reja për komunat ende kërcënohen nga rregullat e zonimit që kufizojnë vendosjen.

-Koalicioni i Merkel është nën presion për të gjetur një zgjidhje ose të pësojë një vit të tretë radhazi të bllokadës dhe shoqërimin e humbjeve të vendeve të punës.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.