Lajme nga bota


Raporti i OKB-së për krizën klimatike konfirmon se bota tashmë e ka një zgjidhje, por politika po e pengon.

Bota po shkon drejt niveleve të ngrohjes globale që do të kenë ndikime të pakthyeshme, thotë një raport i ri historik, por ne tashmë i kemi zgjidhjet – e vetmja gjë që na pengon të përfitojmë prej tyre është vullneti politik dhe interesat e status quo-së në lëndët djegëse fosile.

LEXO ME SHUME >


Zhvillimi i energjisë së pastër, një faktor kryesor në zbutjen e ndryshimeve klimatike

Sektori i elektricitetit ka përgjegjësinë më të madhe në rrugën për të mbajtur temperaturën globale në jo më shumë se 1.5 gradë. Në maj 2021, Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) botoi raportin e saj monumental “Net Zero deri në vitin 2050”, në të cilin theksohet se sektori i energjisë duhet të ndryshoj dhe nga sektori me shkarkime më të larta në vitin 2020, të bëhet sektori i parë në botë, shkarkimet e të cilit arrijnë në zero deri në vitin 2040. Së fundi elektrifikimi po përhapet gjerësisht, kjo do të thotë se sektori i energjisë elektrike do të zgjerohet në mënyrë masive, duke ndihmuar edhe në dekarbonizimin e sektorëve të tjerë.

LEXO ME SHUME >


Pyjet tropikal të Amazonës rrezikojnë zhdukjen

Sipas studiuesve, pyjet tropikal të Amazonës po shkojnë drejt një «pikë kritike» ku pemët mund të vdesin në masë.

LEXO ME SHUME >


Koalat drejt zhdukjes/Australianët ngrenë alarmin

Ngrohja globale, shirat e rrëmbyeshëm, tsunamet dhe zjarret masive në pyje kanë sjellë humbjen e jetëve të shumë njerëzve, por ndërkohë edhe të habitatit të shumë kafshëve anekënd botës.

LEXO ME SHUME >


Ndryshimet klimatike po kërcënojnë pasuritë arkeologjike të Mbretërisë së Bashkuar

Ndryshimi i klimës po kërcënon të shkatërrojë “thesaret e varrosura” në tokat moçalore në Mbretërinë e Bashkuar për shkak të tharjes së saj.

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.