Lajme nga bota


OBSH lëshon alarmin: Ethet Tropikale do ‘pushtojnë’ Evropën Jugore brenda kësaj dekade

Ethet tropikale do të kthehen në një kërcënim serioz, gjatë kësaj dekade, në jug të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në Evropën Jugore dhe në pjesë të Afrikës, në një kohë kur temperaturat e ngrohta krijojnë kushte që mushkonjat të cilat mbartin infeksionin, ta përhapin lehtësisht atë.

LEXO ME SHUME >


UNICEF paralajmëron: Një në katër fëmijë është i prekur nga thatësira

Pas publikimit, nga Komiteti për të Drejtat e Fëmijëve, të një udhëzuesi për krizën klimatike, vjen paralajmërimi nga UNICEF se një në katër fëmijë në Portugali është prekur nga thatësira ekstreme. 

LEXO ME SHUME >


E ardhmja e Bujqësisë: Bletët Robotike dhe Fermat Vertikale

Veprimtaria vertikale në bujqësi, dritat artificiale dhe bimët e krijuara me inteligjencë artificiale, në vend që të shpërndahen në fusha natyrore, janë grumbulluar dendur në rraftet e mjediseve të mbyllura ku ndërhyrja njerëzore është minimale. Ky është në fakt edhe qëllimi kryesor. Por, pavarësisht premtimeve të larta për të sjellë prodhime të freskëta në tregjet lokale, këto sisteme nuk kanë ofruar ende një mënyrë që nga njëra anë të mos ndikojë tek klima dhe nga ana tjetër të ushqejë popullsinë në shkallë globale. A mund t'i shpëtojnë "bletët" robotike, një teknologji e zhurmshme e dalë nga trillimet shkencore, këto operacione të teknologjisë së lartë?

LEXO ME SHUME >


Rekord botëror temperaturash, java e parë e korrikut me ditët më të nxehta

Sipas të dhënave jozyrtare temperaturat mesatare në botë kanë arritur një nivel të ri për herë të tretë brenda një jave. Të dhënat e analizuara nga një grup shkencëtarësh amerikanë tregojnë se temperatura mesatare globale të enjten, datë 6 korrik, ishte 17.23 gradë Celsius duke thyer në këtë mënyrë rekordin prej 17.01 gradë Celsius të vendosur të hënën, datë 3 korrik, i tejkaluar vetëm një ditë më vonë kur temperatura mesatare arriti në 17.18 gradë Celsius. 

LEXO ME SHUME >


Pekin, për herë të parë në 9 vjet temperaturat shkojnë mbi 40°C

Përgjatë muajit qershor në Pekin u regjistrua një rekord temperaturash. 

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.