Lajme nga bota


Traktati për mbrojtjen e oqeaneve dhe ujrave detarë

Në datën 04.03.2023 firmoset traktati historik për mbrojtjen e oqeaneve dhe ujrave detarë nga 200 shtete.

LEXO ME SHUME >Ishulli i plastikës në Paqësor – Kush e ushqen atë?!

Për herë të parë, studiuesit nga organizata jofitimprurëse The Ocean Cleanup kanë qenë në gjendje të gjurmojnë origjinën e pjesëve më të mëdha që përbëjnë ishullin e madh të plastikë të Paqësorit (në anglisht Great Pacific Garbage Patch GPGP). Rezultatet flasin vetë: të paktën dy të tretat e 80,000 tonë mbeturinave të ishullit janë mbetjet peshkimi si rrjeta, kovave, bova, kanoçe dhe shumë të tjera. Vendet kryesore ndotëse, pothuajse të barabarta, janë Kina dhe Japonia, të ndjekura nga Korea, SHBA dhe Tajvani.

LEXO ME SHUME >


Ferma më e madhe e erës në botë dhe në det të hapur është tashmë plotësisht funksionale!

Një strukturë e përshkruar nga firma daneze e energjisë Orsted si “ferma më e madhe e erës në det të hapur në botë” është tashmë plotësisht funksionale, me 165 turbinat e saj të vendosura për të ndihmuar energjinë mbi 1.4 milionë shtëpi në Mbretërinë e Bashkuar.

LEXO ME SHUME >


Ekspertët japin alarmin: Niveli i deteve do të rritet me 30 centimetra, shkak Groenlanda

Ekspertët nuk e fshehin shqetësimin e tyre: akulli në Groenlandë po shkrin më ritme të paprecedent dhe në të një ardhme të afërt, sipas përllogaritjeve të tyre, kjo mund të bëjë që niveli global i deteve të rritet me gati 30 centimetra.

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.