Lajme nga bota


Pse është e rëndësishme demokracia për mjedisin?

Nëse shtrohet pyetja a ka lidhje cilësia e mjedisit me demokracinë, është e sigurt që do të ketë shumë diskutime, sepse në fakt është një çështje e debatuar dhe në nivelet e studimeve akademike.

LEXO ME SHUME >


Bora po bëhet jeshile në Antarktidë – dhe ndryshimet klimatike do ta bëjnë akoma më keq.

Bora jeshile, e krijuar nga algat që rriten në Gadishullin e Antarktidës, me shumë gjasa do të përhapet prej temperaturave në rritje, për shkak të ndryshimeve klimatike. Studiuesit kanë dalë në këtë përfundim pasi kanë krijuar hartën e parë të madhe të organizmave dhe mënyrës së lëvizjes së tyre.

LEXO ME SHUME >


Si ndikon veshja jonë e përditshme në mjedis

Me rritjen e popullsisë është rritur edhe kërkesa për veshje të reja, sipas INSTAT 80% e popullsisë blejnë veshje me një çmim ekonomik, por cilësia e tyre nuk është shumë e mirë dhe prandaj njerëzit detyrohen të blejnë veshje të reja. Prodhimi i veshjeve ka një ndikim negativ në mjedis pasi gjatë prodhimit të materialeve tekstile çlirohen gaze serrë si dioksid karboni, metan.

LEXO ME SHUME >


Pandemia do të shënojë fundin e një epoke dhe në modë; ç’do të blejmë e si do të vishemi tani

Sistemi i modës dhe fashionit ndryshoi përgjithmonë më 23 shkurt 2020, kur Giorgio Armani, u bë i stilisti i pare që organizoi sfilatën për linjën vjeshtë-dimër 2021, me dyer të mbyllura. Çdo gjë për shkak të një virusi që kishtë ardhur në Itali, që më pas u pagëzua me emrin corona. Kështu erdhën frika, heshtja, dhimbja, pasiguria, duke marrë jetë njerëzish dhe vende pune.

LEXO ME SHUME >


Mbi 60 mijë breshka uji në det – Ja pamjet e rralla ajrore të krijesave pranë brigjeve

Studiuesit kanë arritur të kapin pamjet e bukura ajrore të mijëra breshkave të gjelbërta duke u mbledhur në buzë të Reef Barrierës së Madhe të Koraleve të Australisë gjatë sezonit të foleve. Shkencëtarët nga Departamenti i Mjedisit dhe Shkencës i Qeverisë së Queensland, (DES), kapën pamjet duke përdorur një dron të madh në një koral me vegjetacion afërsisht 620 kilometra në veri-perëndim të Cairns.

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.