Kalendari Mjedisor

Liqeni i Ohrit, trashëgimi e UNESCO-s që prej 2019

Liqeni i Pogradecit, 5 vjet në listën e pasurive të UNESCO-s, që nga 5 korriku i vitit 2019, ky liqen, i ndarë mes Shqipërisë e Maqedonisë së Veriut, është përfshirë në listën e UNESCO-s si pasuri e kombinuar e trashëgimisë, natyrore dhe kulturore, raporton Agjencia Telegrafike Shqiptare. Në këtë 5-vjetor, ministrja Mirela Kumbaro ndau një […]

By Mjedisi Sot

Liqeni i Pogradecit, 5 vjet në listën e pasurive të UNESCO-s, që nga 5 korriku i vitit 2019, ky liqen, i ndarë mes Shqipërisë e Maqedonisë së Veriut, është përfshirë në listën e UNESCO-s si pasuri e kombinuar e trashëgimisë, natyrore dhe kulturore, raporton Agjencia Telegrafike Shqiptare.

Në këtë 5-vjetor, ministrja Mirela Kumbaro ndau një video mbresëlënëse të pamjeve nga ajri mbi Lin.

Ky liqen ofron një strehë unike për lloje të shumta endemike dhe relikte të florës dhe faunës së ujërave të ëmbla.

Ujërat e tij oligotrofik përmbajnë mbi 200 lloje endemike me nivele të larta endemizmi për speciet bentike në veçanti, duke përfshirë: algat, diatomet, krimbat e sheshtë turbelar, kërmijtë, krustacet dhe 17 lloje endemike peshqish.

Një pjesë e Liqenit të Ohrit që ndodhet në Maqedoninë e Veriut dhe në brendësi të saj, duke përfshirë qytetin e Ohrit, ishte i regjistruar në Listën e Trashëgimisë Botërore që prej vitit 1979.

Zona tani përfshin pjesën shqiptare në veriperëndim të liqenit të Ohrit, gadishullin e vogël të Linit dhe brezin e tokës përgjatë vijës bregdetare që lidh gadishullin me kufirin maqedonas.

Në ujërat e cekëta pranë bregut të liqenit, disa site dëshmojnë për praninë e banesave parahistorike mijëravjeçare palafite.