Më të fundit

 • 30 shkencëtarë zhvillojnë studime shkencore në Vjosë: Ndaloni HEC-in

  Prej 4 ditësh një ekip i përbërë nga 30 shkencëtarë nga Austria, Gjermania, Sllovenia dhe Shqipëria, po kryejnë studime shkencore në Lumin e Vjosës të parë efektet që pritet te ketë ndërtimi i hidrocentralit të Pocemit. Në një konferencë të mbajtur dje në fshatin Kutë, ata prezantuan rezultatet e para ku janë identifikuar 20 lloje të ndryshme të peshqve për vetëm dy ditë. Profesori Fritz Schiemer nga Universiteti i Vjenës, teksa foli për vlerat e lumit të Vjosës, bëri thirrje për të ndaluar ndërtimin e hidrocentralit.

  Lexo me shume
 • Maliq, nis rehabilitimi i Pyllit të Fazanëve

  Bashkia e Maliqit ka nisur punën për rehabilitimin e Pyllit të Fazanëve, për ta kthyer në një pikë turistike për vendas e të huaj. Synimi është që pyllit, i shpallur monument natyre në vitet ‘60, t’i rikthehen edhe kafshët dhe shpendët. Fazani prej të cilit ka marrë edhe emrin është zhdukur prej vitesh dhe një ndër projektet do t’i kushtohet rritjes së tyre. Konkretisht, bashkia ka nisur punën për ndërtimin dhe ndriçimin e rrugës hyrëse për në Pyllin e Fazanëve. Po rikonstruktohen dy ndërtesave ekzistuese brenda pyllit, njëra prej të cilave do të shërbejë si muze dhe do të vazhdohet me rrethimin me rrjetë.

  Lexo me shume
 • Rinoceronti mashkull i fundit në botë, regjistrohet në Tinder për të shmangur zhdukjen

  Ai ndoshta nuk është i dashuri më ideal, por nëse një rinoceront i bardhë verior shfaqet në ekranin tuaj në Tinder, ndoshta do t’ju zgjojë kureshtjen për të rrëshkitur gishtin djathtas ekranit. I quajtur nga ekspertët e kafshëve të egra si “beqari më i përshtatshëm në botë”, 43-vjeçari Sudan është mashkulli i vetëm i mbetur i llojit të tij. “Nuk dua të jem shumë i drejtpërdrejtë, por fati i species varet tek unë,” shkruhet në profilin e rinocerontit në aplikacionin e takimeve romantike. “Unë performoj shumë mirë nën presion.”

  Lexo me shume

Parku Kombëtar "Bredhi i Hotovës - Dangelli", mirëpret shkencëtarët e gjeneratës tjetër

Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA), AdRZM Gjirokastër dhe klasat e 9-ta të shkollës 9-vjeçare "Meleq Gostnishti" Përmet, me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Tokës, organizuan aktivitete edukuese në Parkun Kombëtar "Bredhi i Hotovës - Dangelli". Ky aktivitet i bashkohet mesazhit ndërkombëtar të fushatës "Shkencëtarët e gjeneratës tjetër", që u quajt edhe aktiviteti i cili u organizua mbi parimin e përqasjes se shkencës me komunitetin. Nxënësit sëbashku me përfaqësuesit e AdZM-Gjirokastër morën pjesë aktivisht në identifikimin e metodave bazë të monitorimit të biodiversitetit në park dhe mësuan fakte shkencore rreth vlerave të parkut.

Vijo leximin

Nxënësit e "Androkli Kostallari" dhe "Niket Dardani", konkurs për mbrojtjen e mjedisit

Sot, më 24 Prill në Kopshtin Zoologjik në Tiranë, u zhvilluan disa aktivitete ndërgjegjësues në kuadër të Ditës së Tokës, me nxënësit e shkollave "Androkli Kostallari" dhe "Niket Dardani". Mes lojrave me mesazhe mjedisore dhe guidës në Kopshtin Zoologjik, është mbajtur edhe konkursi "Ide për Mbrojtjen e Mjedisit", ku në përfundim u shpallen katër grupe fituese të enciklopedive me informacione mjedisore, grupet që dhanë më shumë ide. Ky aktivitet u organizua nga shoqata Qendra Burimore e Alternativave të Zhvillimit DARC, si pjesë e programit ACHIEVE, të zbatuar nga Qendra Rajonale e Mjedisit (REC) Shqipëri me mbështetjen financiare të Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri.

MedAlb Institut: Aktivitet sensibilizues me rastin e Ditës Botërore të Tokës

Me rastin e Ditës Botërore të Tokës, 22 prillit, MedAlb Institut, në bashkëpunim edhe me drejtorinë e shkollës “4 Dëshmorët” të fshatit Drizë, Gramsh, organizoi një aktivitet sensibilizues në mjediset e kësaj shkolle ku morën pjesë nxënës, mësues, qytetarë dhe përfaqësues nga qeverisja vendore. Në këtë aktivitet ishte i pranishëm dhe përshëndeti pjesëmarrësit edhe Nënkryetari i Bashkisë Gramsh, Z. Enver Qose. Në fillim morën fjalën dhe përshëndetën përfaqësuesit e Medalb Institut, të Bashkisë Gramsh dhe të Shkollës “4 Dëshmorët”.

Vijo leximin